HTML

infrapont

a szerzők

A blogot az Infrapont piacszabályozási kérdésekkel foglalkozó közgazdászai és az általuk meghívott szakértők írják.

A bejegyzések a szerzők saját véleményeit tükrözik, amelyek nem feltétlenül azonosak az Infrapont álláspontjával.

feedek

portfolio.hu

2013.09.26. 10:38 Bölcskei Vanda

Mobilinternet árak - A magyar tablet-es és laptopos ajánlatok nemzetközi összehasonlításban jóval kedvezőbbek az okostelefon tarifáknál

Az OECD 2013-as Communications Outlook kiadványa szerint a laptopos mobilinternet árak tekintetében Magyarország a vizsgált 34 ország között az átlagnál jobban szerepel mindegyik fogyasztói kosár esetén. A tablet-es fogyasztói kosarak tekintetében még ennél is jobb a helyzet, a magyar árak minden esetben a legolcsóbb 8 között találhatóak.

A tablet-es OECD fogyasztói kosarak mindegyikénél Ausztria, Észtország, Finnország, Magyarország és Lengyelország az országok sorrendjében mindig az első negyedben szerepel. Az egyes tablet-es fogyasztói kosarak magyar árai meglehetősen kedvezőek, legrosszabb esetben is csak feleannyiba kerül egy magyar ajánlat, mint az adott kosár OECD átlagára. Érdekes módon Japánt, Kanadát és az USA-t a legtöbb esetben a legdrágábbak között találjuk. A legdrágább országokban átlagosan négyszer olyan drága a szolgáltatás, mint a legolcsóbb negyedbe tartozó országok esetében.

A vizsgált mobilinternetes fogyasztói kosarak átlagárai (nominális USD)

 

 

Magyarország, laptopos minimum ár

 

OECD laptopos átlagár (34)

Magyarország tablet-es, minimum ár

OECD tablet-es átlagár (34)

Magyarország helye a rangsorban (1=legolcsóbb) OECD laptop (34-ből)

Magyarország helye a rangsorban (1=legolcsóbb) OECD tablet (34-ből)

250 MB

 

 

4,42

12,09

-

2

500 MB

8,84

14,15

6,58

13,03

10

5

1 GB

8,84

16,40

8,84

15,72

6

8

2 GB

8,84

20,52

8,84

20,01

4

4

5 GB

21,33

28,33

13,04

26,65

13

5

10 GB

25,37

39,42

 

 

12

-

Forrás: OECD, Communications Outlook 2013 alapján 

A kisfogyasztói - 250 és 500 MB-os - tablet-es fogyasztói kosarak esetében az európai országok közül Belgium, Hollandia, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország és Svájc csomagajánlatai magasan árazottak. Norvégia, Portugália és Spanyolország esetében viszont ez annak köszönhető, hogy ugyanazon csomagajánlattal szerepelnek a 250 MB-os, az 500 MB-os illetve még az 1GB-os tablet-es fogyasztói kosár esetén is.

Az 1 GB-os kosár esetén Belgium, Hollandia, Franciaország, Németország és Svájc kínálja csomagjait Európában a legmagasabb átlagárak mellett. A nagyfogyasztói 2 és 5 GB-os kosarak esetében pedig Belgium és Spanyolország a legdrágább az unióban.

A mobilinternet használat vizsgálata során más tanulmányokhoz hasonlóan az OECD kiadvány is egyértelműen elkülöníti az okostelefonon keresztüli használatot a tablet-en, illetve laptopon történő használattól. Az elemzők véleménye a tekintetben már megoszlik, hogy a tablet-es illetve a laptopos használatot külön vagy egyben kell-e kezelni. Az OECD tanulmány külön szegmensként kezeli ezeket, mivel a tablet használat esetén jóval alacsonyabb intenzitású, kisebb adatcsomagok is elegendőek, illetve számos szolgáltató esetében azonosított tablet-specifikus ajánlatot.

A konkrét fogyasztói kosarak esetében viszont az látszik, hogy csak a 250 MB-os, illetve a 10 GB fogyasztói kosár esetében nincs átfedés az azonosított laptopos és tablet-es fogyasztói kosár portfolió között. A nagymértékű átfedés a fogyasztói kosarakhoz rendelt csomagajánlatokban is megmutatkozik: a tablet-re, illetve laptopra kínált 500 MB-os csomagajánlatok között csak 11 ország esetében van eltérés az OECD által vizsgált 34-ből. Az 1 GB-os, 2 GB-os és 5 GB-os fogyasztói kosarakhoz rendelt csomagajánlatok összevetése esetén pedig még kisebb ez a szám: 9, 7 és 10 ország esetében létezik csupán külön ajánlat tablet-re és laptopra. A 250 és 500 MB-os kosarak elkülönítése sem tűnik indokoltnak, mivel csupán 6 ország esetében tér el a 250MB-os és az 500MB-os tablet-es kosár ára, azaz 6 ország esetében van külön csomag.

Az OECD által vizsgált összehasonlításban a laptopos fogyasztói kosarak esetében a legnagyobb méretű kosár "csupán" 10 GB-os, ami a jelenlegi piaci ajánlatokat tekintve már meghaladottnak tűnik, mivel az EU országok szinte mindegyikében vannak 15 GB-os ajánlatok és a 27-ből csupán 8 ország kivételével legalább 30 GB-os ajánlat is elérhető. A piaci fejlődés a 2009-ben kialakított OECD módszertani elképzeléseket úgy tűnik már túlszárnyalta. Az Infrapont által végzett 2013. márciusi adatgyűjtés szerint ugyanis 133 db 10 GB-nál nagyobb adatforgalmat biztosító csomagot kínáltak összesen a mobilszolgáltatók az EU-ban (az azonosított 331 csomagból). A nagyobb adatkorlátos csomagok figyelmen kívül hagyása miatt az OECD elemzés nem ad teljesen korrekt képet a piacról.

Az OECD az egyes fogyasztói kosarak árát mindig egy konkrét - a legolcsóbb - csomag ajánlat alapján számítja ki, azaz minimum árat használ. A minimális árak összehasonlítása azonban csak azt tükrözi, hogy egy időpillanatban (2012-ben) a legalacsonyabb árú elérhető ajánlatok tekintetében az egyes piacok hogy viszonyulnak egymáshoz. A minimális árak ugyanakkor esetenként (pl. az akciók miatt) csak egy rövid időszakban érhetők el, így könnyen elképzelhető, hogy az összehasonlítás más eredményt mutatna már egy akár hónappal később, ami kevésbé valószínű, ha ehelyett a piacon érvényes átlagárakat hasonlítjuk össze.

A laptopra definiált fogyasztói kosarak esetében Ausztria, Észtország, Finnország és Lengyelország minden esetben a legjobb negyed országai között találhatók. Ezek Magyarország kivételével ugyanazok az országok, amelyek a tablet-es kosarak esetében is a legjobban szerepeltek. Magyarország ugyan nem a legjobbak között, de még a második negyedben helyezkedik el. A magyar ajánlatok árai az OECD átlagár 60 %-a körül mozognak, a magyar ár az 1 GB csomag esetében ennél valamivel kedvezőbb, csupán az OECD ár 43 %-a, az 5 GB csomag esetében viszont már 75 %-a.

Az OECD országok közül mindig a legdrágábbak között találjuk a laptopos csomagajánlatokat tükröző kosarak esetében az USA-t, Kanadát, Japánt és Svájcot. Ha csak az EU-s országokat nézzük, közülük Belgium, Franciaország Németország és Spanyolország szinte mindig a legdrágábbak között vannak. A legdrágább negyedbe tartozó országok kosár értékeinek átlaga körülbelül négyszerese az első, legolcsóbb negyedbe tartozó országok kosarai átlagának.

Míg az 1 és 2 GB-os csomagokat tekintve csekély az eltérés Magyarország helyét illetően a tablet-es és a laptopos árak tekintetében. Addig a többi fogyasztói kosár esetén Magyarország a tabletre szabott ajánlatok esetében kifejezetten az élmezőnyhöz tartozik, (azaz egyértelműen a legolcsóbbak között van), a laptopos ajánlatoknál viszont valamivel hátrébb, csak a második negyedben helyezkedik el.

A laptopos, tablet-es magyar helyezések nemzetközi összevetésben jobbak, mint a korábbi blogjegyzetben bemutatott okostelefon ajánlatok, ahol Magyarország alapvetően a középmezőnyben, de két fogyasztói kosárnál a drága országok körében szerepel.   

Mivel az egyes országok összevetése a különböző fogyasztói kosárárak kapcsán meglehetősen összetett és sok esetben nehezen átlátható, ezért az országok összehasonlíthatóságának egyszerűsítése céljából az Infrapont kidolgozott egy indexet, amelynek segítségével az országok mellett a különböző szolgáltatásokban elfoglalt helyeik is jobban összevethetőek. A következő blogjegyzetünkben ennek bemutatására vállalkozunk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infrapont.blog.hu/api/trackback/id/tr815534382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása