HTML

infrapont

a szerzők

A blogot az Infrapont piacszabályozási kérdésekkel foglalkozó közgazdászai és az általuk meghívott szakértők írják.

A bejegyzések a szerzők saját véleményeit tükrözik, amelyek nem feltétlenül azonosak az Infrapont álláspontjával.

feedek

portfolio.hu

2013.10.14. 10:46 Bölcskei Vanda

Mobilinternet árak összehasonlítása egyszerűbben és érthetőbben: az OECD országok rangsora az Infrapont Mobil Szélessávú Ár-összehasonlító indexe alapján

A szélessávú mobilinternet szolgáltatások kosárárainak korábbi blogbejegyzéseinkben [1,2] történő elemzése során az egyes országok különböző fogyasztói szegmensek esetében mutatott relatív pozícióját értékeltük. A számos kosár alapján történő bonyolult összehasonlítás helyett ezúttal inkább egy könnyebben érthető, de mégis átfogó képet adunk az egyes országok mobilinternet szolgáltatásainak árszintjéről. Ezt egy olyan ár-összehasonlító index segítségével mutatjuk meg, amely az átfogó összehasonlítást és a markáns strukturális különbségek kiemelését úgy teszi lehetővé, hogy a véletlenszerű eltérések jelentősége is lecsökken.

Szólj hozzá!

2013.09.26. 10:38 Bölcskei Vanda

Mobilinternet árak - A magyar tablet-es és laptopos ajánlatok nemzetközi összehasonlításban jóval kedvezőbbek az okostelefon tarifáknál

Az OECD 2013-as Communications Outlook kiadványa szerint a laptopos mobilinternet árak tekintetében Magyarország a vizsgált 34 ország között az átlagnál jobban szerepel mindegyik fogyasztói kosár esetén. A tablet-es fogyasztói kosarak tekintetében még ennél is jobb a helyzet, a magyar árak minden esetben a legolcsóbb 8 között találhatóak.

A tablet-es OECD fogyasztói kosarak mindegyikénél Ausztria, Észtország, Finnország, Magyarország és Lengyelország az országok sorrendjében mindig az első negyedben szerepel. Az egyes tablet-es fogyasztói kosarak magyar árai meglehetősen kedvezőek, legrosszabb esetben is csak feleannyiba kerül egy magyar ajánlat, mint az adott kosár OECD átlagára. Érdekes módon Japánt, Kanadát és az USA-t a legtöbb esetben a legdrágábbak között találjuk. A legdrágább országokban átlagosan négyszer olyan drága a szolgáltatás, mint a legolcsóbb negyedbe tartozó országok esetében.

Szólj hozzá!

2013.07.31. 08:30 nagypéter

Vezetékes internet árak – az OECD élmezőnyében

Címkék: portfolioblogger árak összehasonlítása vezetékes internet árak nemzetközi ár-összehasonlítás

Az OECD legújabb kiadványa szerint a magyar vezetékes internet árak a legalacsonyabbak közé tartoznak a tagországok körében. A bejegyzésben bemutatjuk az összehasonlítás magyar vonatkozású eredményeit és néhány gondolat erejéig foglalkozunk az eredmények mögött rejlő okokkal.

Élmezőnyben

Végre valami, amiben Magyarország az európai és az OECD országok körében az élmezőnybe tartozik. Na, nem az internet elterjedtségéről, a használat mértékéről, azaz a penetrációról van szó, amely tekintetében az OECD 34 országa közül a hetedik legalacsonyabb értékkel a sereghajtók közt szerénykedünk. Valljuk meg, amikor becslések szerint a lakosság közel 40%-a a létminimum alatt él, az is szép eredménynek számít, hogy a 100 lakosra jutó magyar szélessávú internet előfizetések száma (21,2) nem marad el sokkal az OECD átlagtól (25,9). Az OECD legújabb kiadványából úgy tűnik, hogy a szélessávú internet penetrációban jelentkező lemaradásunk miatt a magyar szolgáltatók magas árazása nem hibáztatható, sőt…

Szólj hozzá!

2013.07.23. 09:07 nagypéter

Okostelefon tarifák – buta összehasonlítás

Címkék: portfolioblogger PPP smartphone árak OECD összehasonlítás nemzetközi árösszehasonlítás

A napokban megjelent OECD kiadvány szerint az internethasználatot is tartalmazó mobil okostelefon tarifák tekintetében Magyarország a legdrágábbak között szerepel az OECD országok rangsorában. Mielőtt a kiadványban szereplő eredményeket látva elhamarkodott megállapításokat tennénk, az elemzés módszertanának áttekintése után arra következtetésre jutunk, hogy az OECD által alkalmazott módszertan számos sebből vérzik és a helyzet magyar szempontból valószínűleg mégsem annyira rossz.

A mobilinternet szolgáltatás a mobilpiac legfiatalabb, ugyanakkor a legdinamikusabban fejlődő szegmense. Érthető ezért, hogy a közvélemény és az iparági szakértők is kiemelt érdeklődést mutatnak a mobilinternettel kapcsolatos hírek iránt. A mobilinternetre vonatkozóan nemzetközi szervezetek ezidáig nem publikáltak ár-összehasonlításokat. Az OECD napokban megjelent kiadványa (Communications Outlook 2013) az első kísérletet erre.

10 komment

2012.11.29. 07:17 Micski Judit

Sárga csekk, te drága!

Címkék: sárga csekk portfolioblogger tranzakciós illeték elektronikus fizetési módok fizetési módok költsége papíralapú fizetési módok sárga csekk adó sárga csekk díj

A költségét nagyrészt mi viseljük, de tudomást sem veszünk róla. Össztársadalmi szinten a legköltségesebb fizetési forma, ennek ellenére az állam sem ösztönzi igazán, hogy ne használjuk. A szerelemnek ára van, de ki fizeti ezt meg, és kinél érik be a gyümölcse?   

Előző bejegyzésünkben az Infrapont empirikus eredményeit vonultattunk fel arra vonatkozóan, hogy a sárga csekket még mindig nagyon intenzíven használjuk és elsősorban a közüzemi számlák rendezése során. A számlafizető lakosság 75%-a kizárólag ezt a fizetési módot használja a befizetni valók rendezésekor, az alternatív módok használata nagyon kevéssé elterjedt. Bár a sárga csekket a lakosság 83%-a nélkülözhetetlennek vagy nehezen nélkülözhetőnek tartja, a szolgáltatással való elégedettség relatíve alacsony. Akkor vajon miért használjuk mégis? Az MNB szerint ennek hátterében elsősorban a megszokás, az információhiány és az ebből táplálkozó bizalmatlanság, valamint a változtatással kapcsolatos motivációhiány áll. Most lássuk, milyen költségei is vannak a sárga csekknek!

100 komment

süti beállítások módosítása