HTML

infrapont

a szerzők

A blogot az Infrapont piacszabályozási kérdésekkel foglalkozó közgazdászai és az általuk meghívott szakértők írják.

A bejegyzések a szerzők saját véleményeit tükrözik, amelyek nem feltétlenül azonosak az Infrapont álláspontjával.

feedek

portfolio.hu

2013.10.14. 10:46 Bölcskei Vanda

Mobilinternet árak összehasonlítása egyszerűbben és érthetőbben: az OECD országok rangsora az Infrapont Mobil Szélessávú Ár-összehasonlító indexe alapján

A szélessávú mobilinternet szolgáltatások kosárárainak korábbi blogbejegyzéseinkben [1,2] történő elemzése során az egyes országok különböző fogyasztói szegmensek esetében mutatott relatív pozícióját értékeltük. A számos kosár alapján történő bonyolult összehasonlítás helyett ezúttal inkább egy könnyebben érthető, de mégis átfogó képet adunk az egyes országok mobilinternet szolgáltatásainak árszintjéről. Ezt egy olyan ár-összehasonlító index segítségével mutatjuk meg, amely az átfogó összehasonlítást és a markáns strukturális különbségek kiemelését úgy teszi lehetővé, hogy a véletlenszerű eltérések jelentősége is lecsökken.

A fogyasztói kosárárakra támaszkodva az Infrapont egy olyan indexet alkotott, amelynek számítása során a figyelembevett fogyasztói kosarak azonos súllyal esnek számításba. Az ennél egyszerűbb, szimpla összeadás vagy számtani átlagolás eredményeként kapott indexek ugyanis könnyen torzítanak az egyes kosarak árkülönbségeinek mértékétől függően, a nagyobb és egyben drágább fogyasztói kosarak irányába.

Az Infrapont által létrehozott ár-összehasonlító indexet a következőképpen képeztük. Egy adott fogyasztói kosár esetében a legdrágább ország a 100-as értéket veszi fel. Az összes többi országhoz pedig azt az értéket rendeljük, ahány százaléka az adott ország ára a legmagasabb árnak az adott kosár esetében. Egy adott ország összesített ár-összehasonlító indexének értéke pedig az egyes fogyasztói kosarak esetén felvett értékek számtani átlaga. Így minden ország esetén az index 0 és 100 között vesz fel egy értéket, amely azt mutatja meg, hogy mennyire drága az adott ország a legdrágább EU árszinthez képest.  A 100-as érték egy elméleti maximum, amelyet egy ország akkor vesz fel, ha minden fogyasztói kosár esetében ugyanaz az egy ország volt a legdrágább. Egy ország annál alacsonyabb értéket vesz fel, minél alacsonyabb az árszint az adott országban.

A következőkben az OECD 2013-as kiadványában szereplő mobilinternet fogyasztói kosarak nominál USD árai alapján kiszámoljuk az előbbiekben bemutatott ár-összehasolító index értékét külön az okostelefonos fogyasztói kosarakra és együttesen a laptop és tablet kosarakra.

1. ábra: Laptop/tablet ár-összehasonlító index értékek az OECD országokban

mobilintar1.png
Forrás:OECD Communications Outlook 2013 alapján Infrapont

Az OECD 2013-as kiadványában publikált adatokra támaszkodva a laptop/tablet mobilinternet árakból Infrapont által kialakított ár-összehasonlító index alapján a legdrágább országok között az észak-amerikai országok és Japán jelenléte nem meglepő - előző blogbejegyzésünk alapján. Emellett a nyugat-európai országok azok, amelyek az OECD rangsorában az utolsó, legdrágább harmadban helyezkednek el: Belgium, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Németország. A legalacsonyabb indexértékekkel a kelet-közép-európai országok illetve az északi-európai államok (Dánia, Finnország, Izland, Svédország és Észtország) rendelkeznek a laptop/tablet mobilinternet árakat ország szinten összehasonlító árindex rangsorában. Ezek az országok mind medián alatti értékkel rendelkeznek és legrosszabb esetben is a középső harmad elején találhatóak.  Magyarország az ötödik legolcsóbb a sorban.

Az okostelefonos mobilinternet árakra számított Infrapont ár-összehasonlító index esetében némiképp más a sorrend a laptop/tablet indexhez képest.  A legdrágább harmadban Japán mellett - melynek kiugróan magas árindexe részben a nagyméretű átalánydíjas (flat rate) csomagok aktív használatából adódik - a dél-európai országok (Spanyolország, Olaszország, Portugália) és Németország található. A legolcsóbbak között ezúttal is a skandináv államokat találjuk - Norvégia kivételével -, valamint Észtországot. A kelet-közép európai országok közül viszont már csak Lengyelország szerepel az első harmadban, de Szlovákia és Szlovénia a második harmad legolcsóbb országai. Az Infrapont által számított okostelefon ár-összehasonlító index alapján az OECD rangsorban ugyan Magyarország a legdrágább harmadban található, de mint azt az OECD módszertant értékelő korábbi blogbejegyzésünkben   kifejtettük ez részben az OECD által alkalmazott hibás módszertanból is ered.

2. ábra: Okostelefon ár-összehasonlító index értékek az OECD országokban

mobilintar2.png

Forrás: OECD Communications Outlook 2013 alapján Infrapont

Az uniós országok közül a Benelux államok mindkét szegmensben (laptop/tablet és okostelefonos mobilinternet árak) a magasabb árszinttel rendelkező országok közé tartoznak. Az okostelefon és laptop/tablet ár-összehasonlító indexet együtt bemutató alábbi ábrán jól látható, hogy az országok többsége alapvetően az átló mentén helyezkedik el, ami arra utal, hogy egy adott országban hasonló az okostelefonos és a laptop/tablet mobilinternet ár-összehasonlító index értéke, illetve az országok sorrendje.  Az ábrán az is jól látszik, hogy azok az országok, amelyeknek mobilinternetes árfekvése mindkét szegmensben a legkedvezőbbek között van az origóhoz legközelebb - az általunk karikával megjelölt szegmensben - helyezkednek el. Magyarország, Franciaország, Belgium, Olaszország továbbá az észak-amerikai országok országok, amelyek a két ár-összehasonlító index tekintetében a leginkább eltérően teljesítenek. Míg Franciaországban, Belgiumban és az észak-amerikai országokban a laptop/tablet mobilinternet az index alapján relatíve jóval drágább az okostelefonos mobilinternethez képest, addig ez Olaszország és Magyarország esetében a 2012-es adatfelvétel idején pont fordítva volt.

3. ábra: Az OECD országok pozíciója az okostelefonos és laptop/tablet-es ár-összehasonlító index értékek alapján

mobilintar_3.png

Forrás: OECD Communications Outlook 2013 alapján Infrapont

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://infrapont.blog.hu/api/trackback/id/tr295567641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása